In het hart van de Rhônevallei vergezeld door Alison & Andrew

Vignobles & découvertes

In partnership
met
France Agrimer

FR NL

Onverwachte wijnervaringen in de Vallei van de Rhône

"Wij zijn Alison & Andrew Cornford-Matheson, Canadezen die sinds 10 jaar in België leven. Wij volgen slow travel en authentieke lokale ervaringen op de voet, maar lusten ook wel een lekkere maaltijd en een goed wijntje. Dat allemaal en nog enkele verrassingen hebben wij ontdekt tijdens ons recent bezoek aan de Vallei van de Rhône."

Onverwachte wijnervaringen in de Vallei van de Rhône Alison & Andrew

Een hartelijk ontvangst, maar met veel wind

De Mistral blies hard toen we aankwamen in de Vallei van de Rhône, maar dat kon het warme onthaal van de lokale mensen niet afkoelen. Onze dag verliep tussen een ondergrondse wijnproeverij in een prachtige grot en een lekkere maaltijd in een gastronomisch restaurant.

12u

Restaurant

Wij begonnen de dag met een snelle lunch in Avignon na de reis met de TGV vanuit Brussel. Het middagmaal in restaurant L'Agape bleek een smakelijke verrassing. Wij hebben genoten van twee gerechten, bereid met lokale producten en dat was de brandstof om ons avontuur in de Vallei van de Rhône te beginnen.

Restaurant l'Agapage

Restaurant L’Agape

21 Place des Corps Saints,
84000 Avignon
www.restaurant-agape-avignon.com

13u

Activiteit

Wij zijn even gestopt om de spectaculaire ‘gorges de l'Ardèche’ te bewonderen, terwijl we op weg waren naar de ‘Grotte de Saint-Marcel’. Het landschap was totaal verschillend van wat we verwachtten in de Vallei van de Rhône. Wij stelden ons heel even voor dat we op een luie zomerdag met de kano de rivier afvoeren, genietend van de mooie natuur.

Gorges de l'Ardèche

De rivierkloven van de Ardèche

www.ardeche-guide.com

15u

Wijngaard

Wij zijn rechtstreeks naar de rivierkloven en de grot gegaan. In de grot hebben wij een aantal wijnen geproefd van Domain Notre-Dame de Cousignac. Onze voorkeur ging naar de Côtes du Vivarais bio van 2012. Deze wijnstokken groeien in terrasvorm op een klei- en kalkbodem, wat de wijn een mineraal karakter geeft. Wij waren verrast toen we vernamen dat de Vallei van de Rhône ook uitstekende witte en roséwijnen produceert, naast de vele rode wijnen. Ze vertelde ons dat de karaktertrekken van de wijn verschilt naargelang het type bodem in de streek: zand, klei en kalk en elke ondergrond geeft verschillende karaktertrekken aan de wijn.

Grotte Saint-Marcel

Wijnproeverij in de ‘Grotte de Saint-Marcel’

www.grotte-ardeche.com

19u

Accommodatie

Het gastenverblijf van Notre Dame de Cousignac is al generaties lang in handen van dezelfde familie (die van Raphaël Pommier). De kamers zijn charmant en warm, net zoals de gastheren. Onze favoriete ontdekking waren de oude gistkuipen in de proeverijzaal. De neerslag van de wijnen op de wanden vormden mooie tekeningen, die wel moderne kunstwerken leken.

Notre Dame de Cousignac

Domaine Notre-Dame de Cousignac

Quartier de Cousignac,
07700 Bourg Saint Andéol
www.ndcousignacvillegiature.fr

20u

Restaurant

Voor het avondmaal heeft Raphaël ons meegenomen naar de Auberge du Montfleury, waar we ontvangen werden als ‘eregasten’. Wij hebben gedineerd aan de tafel van de chef in de keuken waar we toekeken op de precisie van het team dat onze gerechten bereidde. Ons ‘ontdekkingsmenu’ noemde ‘Goûtez l’Ardèche’ (Proeven van de Ardèche) en dat hebben we zeker gedaan!

Auberge de Montfleury

Auberge du Montfleury

Saint-Denis
07170 Saint-Germain
www.auberge-de-montfleury.fr

Anekdote

Toen Raphaël ons vertelde dat we zouden dineren in het restaurant van zijn vriend, verwachtten we ons aan een ontspannen sfeer in een lokaal eethuisje. Gelukkig hadden we toch maar onze mooie kleren aangetrokken voor we er heen gingen! We waren een beetje geschokt toen we de elegante Auberge du Montfleury binnenkwamen en we waren onder de indruk van de heerlijke gerechten en de gastvrijheid van onze gastheren. Wij hebben zoveel gepraat die avond dat we de laatste personen waren die het restaurant verlieten.

Wijnverrassingen

Onze tweede dag in de Vallei van de Rhône stond vooral in het teken van wijnproeverijen, en dat op de meest verrassende plaatsen. Nadat we alles te weten waren gekomen over het wijngebied in de Espace Rabelais, hebben we de wijngaarden van een kasteel op een heuvel kunnen bewonderen. Nadien hebben we meegeholpen aan de wijnproductie, op de wijze van de oude Romeinen.

8u

Accommodatie

Ons ontbijt met lokale producten was overheerlijk. Wij hebben enkele streekkazen gegeten, gebakjes en vers fruitsap gedronken. Met een zicht op het kleurrijke landschap werden wij wakker en verheugden ons meteen op een zonnige dag.

Notre Dame de Cousignac

Domaine Notre-Dame de Cousignac

Quartier de Cousignac
07700 Bourg Saint Andéol
www.ndcousignacvillegiature.fr

9u

Wijngaard

Onze eerste halte was de Espace Rabelais in Bagnols-sur-Cèze, een klein interactief museum over de wijnstreek. Hier hebben we getest of onze neus bepaalde aroma’s kan thuisbrengen, die gemeenschappelijk zijn voor alle Rhônewijnen. Daarvoor kregen we informatie over de wijnbouwers waar we eerder proeverijen bijwoonden.

Espace Rabelais

Espace Rabelais

Place Mallet,
30200 Bagnols-sur-Cèze
www.gardrhodanien.com

10u

Activiteit

Al even indrukwekkend als het panorama van de streek: de restauratie van Château de Gicon. De wijnbouwers van de streek hebben hebben de hoofden samengestoken omdat de oude glorie van de ruïnes van het kasteel behouden moet worden. Wij konden reeds een zomerse en zonnige picknick voorstellen binnen de muren van het kasteel.

Château de Gicon

Château de Gicon

30200 Chusclan
www.gard-provencal.com

11u

Wijngaard

Wij hebben een aantal wijnen van Laudun-Chusclan geproefd en we waren dol op de licht kruidige en rijke rode wijnen. Onze voorkeur ging naar Les Genets 2013, een milde en tegelijk robuuste Côtes du Rhône. Wij hebben er enkele flessen van gekocht om mee te nemen naar huis.

Laudun Chusclan Vignerons

Laudun Chusclan Vignerons

Avenue du Général de Gaulle,
30290 Laudun-l'Ardoise
www.laudunchusclanvignerons.com

13u

Restaurant

Men zal het u vergeven wanneer u La Table des Chartreux een beetje te streng beoordeeld, op basis van het buitenaanzicht. Zoals wij overigens ook deden... Het restaurant ligt langs een grote rotonde op een drukke baan en lijkt een beetje op een ‘food-truck’ met een tuin. Gelukkig is het binnen helder en modern en de gerechten spreken voor zichzelf. De keuken is typisch Provençaals en het accent ligt op verse groenten en zeevruchten, maar ook aan vleeseters is gedacht.

La Table des Chartreux

La table des Chartreux

Saint-Anthelme,
30131 Pujaut

15u

Activiteit

De grootste verrassing van de dag was ons bezoek aan de Gallo-Romeinse kelders van Le Mas des Tourelles. Daar leerden we hoe de eerste wijnbouwers hun wijn maakten. Het hoogtepunt was de degustatie van een wijn die gefabriceerd werd zoals in de tijd van de Gallo-Romeinen. Hier ontdekten we heel wat verrassende smaken zoals honing, tijm en zelfs venkel.

Cave Gallo Romaine du Mas des Tourelles

Cave Gallo-Romaine du Mas des Tourelles

Route de Bellegarde,
30300 Beaucaire
www.tourelles.com

18u

Activiteit

Er bleef net genoeg tijd over om een ommetje te maken naar de Pont du Gard. Dit jaar herdenkt het befaamde aquaduct viert zijn 30e verjaardag ter erkenning als Werelderfgoed door Unesco. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe klein je je voelt wanneer je deze brug oversteekt. Dan moet je je eens inbeelden hoe die arbeiders die harde labeur toen hebben doorstaan.

Pont du Gard

400 Route du Pont du Gard,
30210 Vers-Pont-du-Gard
www.pontdugard.fr

19u

Restaurant

Chef Stéphane bereidt kleurrijke mediterrane gerechten, vooral op basis van verse en lokale ingrediënten. Omdat we de voorgaande drie dagen een beetje teveel hadden gegeten, namen wij enkel een hoofdgerecht. Mijn rundvlees, bereid met lokale Lirac (rode wijn) was zacht en smolt in de mond. De groentjes waren knapperig en vers en de wijnsuggestie perfect aangepast. Le Physalis is een pareltje en een intiem restaurant. Met een driegangenmenu voor 21 euro is het ook een interessante zaak.

Restaurant Le Physallis

Restaurant Le Physallis

127 Rue Frédéric Mistral,
30126 Tavel
www.lephysalisrestaurant.com

20u

Accommodatie

Onze gastenkamer, Le Jardin de Bacchus, was een aangename verrassing. Het huis op zichzelf is prachtig, maar is nog niets vergeleken met de uitzonderlijke gastheren. Wij hebben zo’n aangename momenten doorgebracht, veel gepraat met dit fascinerend koppel, dat we hen hebben uitgenodigd om samen met ons te dineren. Wij hebben tot in de vroege uurtjes gepraat over reizen, de Vallei van de Rhône en wijnen.

Le Jardin de Bacchus

Chambre d’hôtes Le Jardin de Bacchus

223 Rue du Tourtouil,
30126 Tavel
www.jardindebacchus.fr

Anekdote

Aangezien het weer niet zo gunstig was voor een wandeling in de wijngaard van La Vigne des Sens, hebben wij geopteerd voor een boeiende ervaring met een 4X4 terreinwagen. Zo konden wij de verschillende types ‘terroirs’ van nabij bekijken en de planten zien die hun aroma’s afgeven aan de wijn.

Historische wijn in Tavel

Onze laatste voormiddag hebben wij doorgebracht op twee domeinen met een rijke geschiedenis. Wij bezochten de eerste wijnkelder die de label ‘Patrimoine du XXeme Siecle’ kreeg en hebben van de ‘Premier Rosé de France’ geproefd. Nadien bezochten wij Château de Manissy, waar we wijnen hebben geproefd die sinds 1910 worden gemaakt door monniken.

10u

Wijngaard

Ons eerste bezoek in de voormiddag was het huis van de ‘1er Rosé de France’, de eerste wijnkelder die opgenomen werd op de nationale monumentenlijst. Wij hadden er geen idee van dat de Vallei van de Rhône zoveel roséwijnen van topkwaliteit telde en wij konden een blik werpen achter de schermen tijdens ons bezoek aan deze kelder. Daardoor waardeerden wij nog meer de degustaties van verbazend rijke en complexe roséwijnen. De kelder van Tavel biedt een verrassend contrast tussen een historisch monument en een modern productiehuis. Een ander interessant contrast bestaat tussen de kunst van het wijn maken en de visuele kunst. Elk jaar kiezen de wijnbouwers van Tavel een kunstwerk om hun wijn te inspireren. Het werk verschijnt op het wijnetiket en de twee kunnen dus samen gewaardeerd worden.

Cave de Tavel

Cave de Tavel

Route de la Commanderie,
30126 Tavel
www.cavedetavel.com

13u

Activiteit

Voor ons laatste bezoek trokken we naar het Château de Manissy, daterend uit de 17e eeuw. Het is een abdij waar de monniken generaties lang wijn hebben geproduceerd. Hoewel er nog steeds enkele paters leven op de site, wordt er geen biologische wijnen meer gemaakt. Maar elk jaar wordt nog een wijn gemaakt volgens de oude tradities om de geschiedenis van de abdij in stand te houden.

Château de Manissy

Château de Manissy

Route Roquemaure,
30126 Tavel
www.chateau-de-manissy.com

Anekdote

Het contrast tussen de moderne en traditionele wijnen van Château de Manissy was onze grootste verrassing van dag 3. ‘La Tête de Cuvée’, gecreëerd in de stijl van de monniken, heeft een donkere amberkleur en heeft bijna de geur van karamel, wat heel verrassend is voor een rosé. Eigenlijk waren we verrast door de diversiteit van alle roséwijnen van Tavel die we geproefd hebben.

Conclusie

  • Onverwachte wijnervaringen in de Vallei van de Rhône
  • Onverwachte wijnervaringen in de Vallei van de Rhône
  • Onverwachte wijnervaringen in de Vallei van de Rhône

Hoewel de landschappen en de wijnen van de Vallei van de Rhône beide spectaculair zijn, waren het vooral de mensen uit de streek die ons verblijf echt onvergetelijk maakten. Iedere gastheer had een passie voor zijn streek, zijn wijnen en de lokale producten die ze met ons deelden. Hun enthousiasme voor deze mooie Franse streek en de gastvrijheid waarmee we zijn ontvangen bij elke halte, zal de komende jaren in ons hart en onze gedachten blijven.

Meer weten

Schrijf u in voor onze newsletter
en ontvang tal van
vakantie-ideeën

Ik schrijf me in